Aki keres, a legjobbakra lel!

Mikor valaki kezdő vállalkozással jelenik meg a piacon egy bonyodalmas kialakítási időszak után, és persze a megfelelő anyagi javak gyűjtögetését követően, akkor különböző állomásokon megy keresztül a mentalitását, kitartását és lelkesedését tekintve. Persze az elején én is úgy éreztem és arra törekedtem, hogy amennyire lehetséges szinte mindent előre meg tudjak tervezni és meg tudjak alapozni, hogy a lehető lekisebbre tudjam csökkenteni a veszélyét annak, hogy az összes félretett vagyonom és forrásom elvesztem és persze hogy a vállalkozásom nem sikerre emelem, hanem hanyatlásba taszítom, ami már akkor, a kezdetekkor is három ember megélhetését nyújtotta. Ilyen szempontból jól láthatóan teljes felelősséggel tartoztam ennek a három embernek már akkor is. Persze egy vállalkozónak tudnia kell cipelni az ehhez hasonló súlyokat, de nekem is szokatlan volt hogy ezt éreztem a vállamon, és ennek fényében igyekeztem mindent úgy megalapozni és kialakítani, hogy a lehető legnagyobb esélye legyen annak, hogy a kis tervem sikerülni fog és a cég sikereket ér el és folyamatos növekedést mutat.

Nagyon gyorsan ráébredtem azonban arra, hogy bizony egyáltalán nem lehet megtervezni előre mindent, mert nagyon sokszor adott pillanatnyi helyzetek határozzák meg a lehetőségeket és a helyes döntést, azonban nyilván törekedni kell arra, hogy előre lásson az ember olyan dolgokat és problémákat, amelyek más számára a sikertelenséget hozzák el hosszú távon, és ki kell tudni küszöbölni ezeket. Mindezeken túlmenően pedig meg kellett látnom azt is, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy az ember milyen paramétereknek tulajdonítja a siker kulcsát, hogy ha ezek ugyanis hibásak, teljesen biztos, hogy a működés közben a káosz és a fejetlenség fog eluralkodni, de legalábbis nagy veszélyeknek teszi ki az ember magát és a vállalkozását egyaránt. Én sajnos egyetlen, de talán az egyik legfontosabb dolgot kihagytam a sorból, még pedig a partnerek listájának összeállításánál, nem vettem ugyanis elég komolyan a beszállító partner fontosságát, és így a választást sem a lehetőségek közül. Nem gondoltam rá ugyanis, hogy a siker nem lehet biztosított csak abban az esetben, hogy ha az ember a lehető legprofibb és legjobb minőséget biztosító partnerekkel dolgozik együtt.

Ennek fényében új beszállítót kellett keresnem és a partnerek sorát is át kellett gondolnom, és azt mondhatom, minden fáradozás megérte, hiszen a cég soha ne látott eredményeket ér el, olyanokat, melyeket álmomban sem mertem gondolni, mert nem hittem volna, hogy akármilyen fegyelmezett munkával és pontos tervezéssel a mezőgazdaság területén ilyen eredményeket el lehet érni pár év alatt. Hihetetlen, de az Umwelt csapatának közreműködésével például a gépek terén olyan hihetetlen előnyre tudtunk szert tenni, ami alapvetően meghatározza a helyünket a piacon. Nagyon örülök, hogy egyrészt volt merszem rálépni a vállalkozók útjára, másrészt pedig ilyen jól haladok a jó vállalkozóvá válás útján.